Op het Stellingwerf College in Oosterwolde werken vmbo, – havo- en vwo-leerlingen samen aan een serieuze opdracht. De opdrachtgever is een lokaal bouwbedrijf dat aan de leerlingen gevraagd heeft om een duurzame, mobiele kleedkamer voor een voetbalvereniging te ontwerpen. Het ondersteunende lesmateriaal wordt aangereikt door Kenteq.
Deze opdracht past binnen het “SkillsforLife”-programma dat zich onder andere richt op bètatechnische talentontwikkeling van jongeren in het voortgezet onderwijs. Het Stellingwerf College in Oosterwolde is één van de vijf deelnemende scholen van dit programma. Dit keer zijn het niet alleen de leerlingen van havo en vwo die meedoen, ook vmbo-leerlingen zetten de schouders eronder in deze opdracht. Henk Lukken, netwerkregisseur bij de stichting: “Het vuur dat ik zie bij docenten en leerlingen, daar wordt toch iedereen warm van! Leerlingen, ongeacht hun niveau, werken samen aan een echte opdracht en docenten die lesmateriaal uitwisselen: een beter voorbeeld van verbinding binnen het onderwijs kan ik niet verzinnen. En dan is er ook nog Kenteq die het project co-financiert door lesmateriaal ter beschikking te stellen. Leerlingen krijgen hierdoor gemakkelijk toegang tot lesboeken die ze als naslagwerk kunnen gebruiken voor deze praktijkopdracht.”
Leren samenwerken
De opdrachtgever van het project, de Friso Bouwgroep, heeft gevraagd een mobiele kleedkamer te ontwerpen van duurzaam materiaal. Dit op verzoek van een lokale voetbalvereniging. De leerlingen hoeven geen complete kleedkamer te maken, maar een onderdeel ervan, en gaan dit als prototype bouwen. “Een dergelijk project kun je niet alleen doen. Er zijn doeners en denkers en alle deelnemers dragen een deel van de oplossing aan. En dat motiveert. De een maakt een tekening, een ander maakt een constructie waarop de kleedkamer moet komen te staan en weer andere leerlingen houden zich bezig met de inrichting,” licht Henk toe.
Hoe ervaren docenten de verbindingen in dit project
Docenten Harke Hilboezen (havo, O&O) en Eddy van den Bosch (vmbo, BWI)) zijn er superenthousiast over. Eddy: “Dankzij dit project is er tussen havo/vwo en vmbo een brug geslagen. Technasium was er al voor havo/vwo-leerlingen, maar nu wordt vmbo er ook bij betrokken. Er ontstaat een chemie tussen kinderen die ik nog nooit eerder heb gezien! Echt heel mooi. Ze denken zélf na over welke stappen ze moeten nemen en alleen als ze er écht niet uitkomen, dan kan ik als coach sturing geven. Ik raak door zo’n heterogene groepsvorm enorm geïnspireerd. Voor het vmbo is dit heel goed. Leerlingen leren samen te werken, een taakverdeling te maken en te overleggen. En het mooiste is dat ze al werkende aan de opdracht, uitkomen bij de dingen die ze moeten leren. Volgens mij is dit de beste voorbereiding op hun werkzame leven straks.”
Ook Harke ziet mooie dingen gebeuren: “Havoleerlingen hebben het ontwerp gemaakt voor de kleedkamer. Daarmee gaan ze naar de ‘doeners’. Ze bekijken het ontwerp samen en dan blijkt dat iets wat op de tekentafel heel mooi leek, in de praktijk niet uitvoerbaar is. Daar moeten ze samen mee aan de slag. Zo dagen ze elkaar constant uit om het beter te doen, elkaar daarbij te helpen en aanpassingen te maken. Dít is mooi onderwijs en we vinden het fijn dat we het mogen doen!” legt Harke uit.